torsdag 16 november 2017

Brian Eno - "Ambient 4: On Land" (1982)


En dystopisk framtid där en ensam vandrare går genom en övergiven stad, höljd i nattens mörker, med dimmorna som enda sällskap. Men det är som om något dunkelt och hotfullt väntar runt hörnet, osynligt för ögat, eller runt nästa hörn, eller nästa. Var har alla människor tagit vägen? Ja, det är ungefär sådana bilder som Enos fjärde och sista verka i hans ambientsvit framkallar hos mig. Det är mörk ambient, inte dyster, snarare subtilt hotfullt, men samtidigt vackert. Hans åttonde soloskiva.

Det är inte låtar i den traditionella meningen, snarare ljudskulpturer som det ofta är när det gäller Eno och liknande musiker. Det är mycket synthar, men också ljud från naturen såsom grodor. Trots att året var 1982 och elektroniken mindre utvecklad än idag, känns soundet fräscht och tämligen tidlöst. Någon kanske tänker att det låter som om jag beskriver någon form av new age-musik, men så är inte fallet. Det är betydligt mörkare och ärligt talat mycket bättre och intressantare än den new age-musik jag i alla fall har haft oturen att höra.Många låtar har namn efter någon geografisk plats i Storbritannien, platser som jag inte känner till. På den fjärde låten, Shadow, gästspelar Jon Hassell på sin trumpet, på typiskt Hassellvis körd genom diverse märkliga effekter. På öppningsspåret Lizard Point hör vi Bill Laswell på bas, och på den femte spåret, Lantern Marsh, medverkar Daniel Lanois på live equalisation, vad det nu är för något. En del namnkunnigt folk alltså, förutom huvudpersonen själv.

Jag gillar plattan. Jämfört med mycket av Enos andra ambientplattor, både ur nämnda svit och andra skivor, så är den här skivan mörkare. Inget drömskt pianoklinkande inbäddat i djupa lager av synthar. Nej, jordens undergång, få överlevande och mörka andar har väckts från sin slummer i underjorden. Faktum är att sida B känns något ljusare stundvis, som om mänskligheten äntligen har raderats ut och naturens harmoni än en gång råder. En soluppgång där både sorg och hopp blandas.


Tracklist

Side A
1. Lizard Point 4:34
2. The Lost Day 9:13
3. Tal Coat 5:30
4. Shadow 3:00

Side B
1. Lantern Marsh 5:33
2. Unfamiliar Wind (Leeks Hills) 5:23
3. A Clearing 4:09
4. Dunwich Beach, Autumn, 1960 7:13Inga kommentarer:

Skicka en kommentar