fredag 9 mars 2018

Tommy James And The Shondells - "I Think We're Alone Now" (1967)


Jag har några senare plattor med Tommy James, betydligt roligare än dagens tema. Titellåten öppnar skivan, och den är ju helt OK, en klassiker. Men resten av skivan går inte i min min smak. Snäll och smörig tugummipop, som i mina öron är väldigt utdaterat. Jag gillar en del av Tommy James senare alster, när han/dom hade sökt sig längre in i psykedelian, Crimson & Clover är väl den mest kända låten från den eran, men där var dom inte ännu. Här är det ganska slätstrukna låtar som inte utmanar på något sätt, det är tillrättalagt och skapat för massutförsel via den kommersiella amerikanska radion. Variationen är inte heller så stor, soundet är precis detsamma och många av låtarna känns som versioner av varandra. Det är korta låtar, vilket är bra i det här fallet.

Skivan producerades av Bo Gentry och Ritchie Cordell, och den senare har skrivit de allra flesta låtarna. Bland de låtar han inte skrivit letar letar sig bl.a. covern Californa Sun in, och den är faktiskt ganska kul också. Nä, det mest intressanta med skivan är eventuellt omslaget. Jag tänkte inte så mycket på det, men läste på nätet att det ansågs vara för kontroversiellt, och byttes efter den första upplagan till en bild på gruppen istället. Det kontroversiella är att de två par fotstegen först går bredvid varandra, för att mot slutet stå mittemot varandra! Ajabaja. Sådant gick tydligen inte för sig i USA på tiden det begav sig, även om det i mina ögon var en tämligen subtil hint.


En annan intressant sak med skivan är att den är utgiven på Roulette, ett bolag som enligt Tommy James och många andra, styrdes av den italienska maffian. De var ökända för att inte betala artisternas royalties, och Tommy James hävdar att bolaget höll inne med Royalties på mellan 30-40 miljoner dollar till honom och bandet. 1989 såldes bolaget till Rhino och EMI, som sedermera betalade ut royalties i efterhand till olika artister, inklusive Tommy James, även om det inte handlade om de summor han tidigare hade nämnt.

Med andra ord en skiva som kanske är rolig att ha i samlingen av andra orsaker än musiken.


Tracklist

Side A
1. I Think We're Alone Now 2:08
2. Trust Each Other In Love 2:08
3. What I'd Give To See Your Face Again3:15
4. Baby Let Me Down1:43
5. Let's Be Lovers 2:18
6. Run, Run, Baby, Run 2:18

Side B
1. Mirage 2:30
2. I Like The Way 2:42
3. California Sun 2:59
4. (Baby, Baby) I Can't Take It No More 2:17
5. Gone, Gone, Gone 2:13
6. Shout 1:50Inga kommentarer:

Skicka en kommentar