torsdag 14 juli 2011

Bo Hansson – ”Music inspired by Lord of the Rings” (1970/1972)

Bo_Hansson-Lord_Of_The_Rings

När jag som barn och tonåring rotade igenom mina föräldrars vinylskivor så kunde det vara svårt att hitta något som intresserade mig, men då och då stötte jag på överraskningar. Denna skiva var en av dessa. Jag vet inte riktigt varför min mamma eller pappa köpte denna skiva eftersom den ligger utanför det de vanligtvis lyssnar på, kanske var den en present, men den gav mig en upplevelse av musik som var mycket annorlunda än det jag dittills hade hört.

Bo Hansson var under det sena 60-talet hälften av duon Hansson & Karlsson, där Karlsson var trummisen Janne ”Loffe” Karlsson. De spelade in ett antal skivor tillsammans och deras ännu outgivna jams med Jimi Hendrix har fått en mytomspunnen status. 1969 upplöstes duon och Bo Hansson påbörjade en solokarriär.

Inspirerad av Tolkiens böcker, speciellt trilogin om Ringen, lånade Bo 1969 en kompis lägenhet och började spela in demos till det som skulle komma att bli Music inspired by…. När kompisen efter en tid kom tillbaka upptäckte han att han blivit vräkt från lägenheten efter att grannarna ett stort antal gånger hade klagat på oljud från lägenheten. Eftersom studiotid var alldeles för dyrt åkte Bo istället ut till en stuga i Stockholms skärgård och fortsatte där inspelningarna tillsammans med trummisen Rune Carlsson och producenten Anders Linder som precis hade startat skivbolaget Silence Records. De använde en fyrakanalig bandspelare för inspelningarna men Anders lyckades få låna den enda åttakanaliga bandspelaren som då fanns i Sverige (på Sveriges Radio) genom att påstå att han funderade på att köpa en och ville testa den. Han övertalade även ett par studiomusiker på Sveriges Radio att bidra till inspelningen.

De avslutande inspelningarna skedde 1970 i Studio Decibel och samma år gavs skivan ut i Sverige. Den hade ett annorlunda omslag än det ni ser ovan, vilket också är den version mina föräldrar hade i sin samling (men som nu antingen befinner sig hos mig eller min bror).

Sagan om Ringen

I Sverige fick skivan namnet Sagan Om Ringen. Plattan väckte Tony Stratton-Smiths intresse, ägare till det engelska skivbolaget Famous Charisma, och han gav ut plattan internationellt 1972. Den fick då ett nytt omslag (som syns under rubriken till dagens text). Skivtiteln fick också ändras då Tolkien och hans förlag inte tillät skivan att ha samma namn som boken, därav tillägget Music inspired by… Dessutom sade de nej till Bos önskan att ha sång i vissa låtar.

Musiken på plattan är svårdefinierbar, den andas verkligen tidigt 70-tal och personligen får jag främst vibbar av tidiga Pink Floyd. Detta då jag tycker mig höra vissa likheter med Richard Wrights keyboardpelande och Nick Masons trummande. Dock skall tydliggöras att plattan ändå befinner sig relativt långt från Pink Floyds skapelser.

Skivan är instrumental och har verkligen ett unikt sound, men när jag som barn och tonåring lyssnade på den hade jag svårt för den. Den klagande gitarren, elorgeln, trummorna, Moog synthen skapar en ödslig värld. Kanske är det Mordor jag ser framför mig? En sagovärld med dimmiga hedar, mörka berg och en grå himmel. Jag blev alltid lite illa till mods när skivan snurrade på skivtallriken.

Idag tycker jag bättre om skivan även om vissa känslor från barndomen består. Jag vet inte om Bo hade någon tanke om vilka känslor musiken skulle framkalla, men för mig är det fortfarande en relativt mörk och mystisk LP. Den gör mig inte glad och lätt till sinnes, om man säger så. Samtidigt imponeras jag av musiken och tänker att det måste ha varit en bra tid i historien då en skiva som denna kunde spelas intensivt på radion.

Skivan har en stabil position i musikhistorien, både nationellt och internationellt, och anses vara en milstolpe inom den progressiva genren.

Avslutningsvis kan tilläggas att denna skiva var tänkt att vara Silence Records första skivsläpp men Gudibrallan hann före med Ut I Vår Hage. Bo Hansson avled 2010 efter ett liv till stor del fört i anonymitet.

 

Tracklist

Side A

1. "Leaving Shire" – 3:28

2. "The Old Forest & Tom Bombadil" – 3:43

3. "Fog on the Barrow-Downs" – 2:29

4. "The Black Riders & Flight to the Ford" – 4:07

5. "At the House of Elrond & the Ring Goes South" – 4:40

Side B

1. "A Journey in the Dark" – 1:10

2. "Lothlórien" – 4:01

3. "Shadowfax" – 0:51

4. "The Horns of Rohan & the Battle of the Pelennor Fields" – 3:57

5. "Dreams in the House of Healing" – 1:56

6. "Homeward Bound & the Scouring of the Shire" – 2:54

7. "The Grey Havens" – 4:57

 

 

2 kommentarer:

  1. Jag är ganska säker på att jag inte har plattan, så det borde finnas i din skivsamling. Håller med dig precis angående dina intryck av musiken och de stämningar den väckte.

    SvaraRadera
  2. Då betyder det att jag både har den svenska och internationella versionen av plattan/omslaget! Det är ju fantastiskt!
    (Plattorna står fortfarande nedpackade efter inflytten, därför har jag inte haft möjlighet att kolla igenom dom).

    SvaraRadera