måndag 1 augusti 2011Månadens tema: Quebec 
Som en hyllning till den stad där jag bott de senaste två åren, men nu lämnat.Contrevent – ”Youkali” (1989)
Vissa plattor i samlingen har ett lite högre värde än andra, oftast beror inte detta på den musikaliska kvaliteten på plattan utan andra faktorer spelar in. Det kan handla om att den är någon sorts raritet, det kan vara en platta man letat efter länge, man kanske har fått den i present av någon speciell person eller musiken kan vara förknippad med någon speciell händelse – den där äventyrliga sommaren för 20 år sedan eller vintern man fick sitt första barn. Det är alltså ett emotionellt värde som man ger plattan, något som oftast är viktigare än själva musiken.

Detta är en sådan platta. Den har funnits i min samling i bara drygt en månad, och precis som när man tittar på sin en månad gamla bebis väcker den samma känsla av värme, glädje och inte minst stolthet. ”Tänk att just jag har den här plattan i min samling…”.

Jag har de senaste två åren bott i staden Quebec, Kanada. Dessa år var mycket speciella, de innebar ett uppbrott från min vanliga inrutade tillvaro och istället fick jag tillbringa tid i ett nytt land med ett nytt språk och nya, vänliga människor. Dessutom tog jag en paus från mitt jobb och tillbringade åren på hemmaplan med vår yngsta dotter som var tio månader gammal när vi anlände Quebec. Två speciella år som förde mig närmare både min dotter och äldre son men som också ledde till nya spännande bekantskaper.

En av dessa nya bekantskaper var den granne jag hade i lägenheten ovanpå det första året. Hans namn var Marc Vallée och han var musiker. En mycket vänlig man som det alltid var trevligt att samtala med. Oftast stötte vi ihop ute på gatan när han tog en cykeltur eller vi båda var på väg någonstans till fots. Som musiker hade han förstås mycket spännande kunskaper och tankar kring musik och olika band och ofta diskuterade vi just dessa ämnen.

Några dagar innan jag återvände till Sverige bjöd han upp mig i hans lägenhet och vi tittade bl.a. igenom hans mycket intressanta vinylsamling. Jag skall erkänna att hans samling både till kvalitet och kvantitet slår min egen och det var en hel drös skivor som jag avundsjukt konstaterade borde vara en del i min egen. Som avskedspresent fick jag två skivor av honom varav Youkali var den ena. Denna gåva gjorde mig mycket glad och varm inombords och utan att ens ha hört innehållet hade den omedelbart blivit en platta som intog en mycket speciell plats i samlingen. Och håll i er nu kära läsare, plattan var oöppnad. Detta kan vara min viktigaste pensionsförsäkring.

Varför gav Marc mig ett oöppnat exemplar av Youkali med ett band som hette Contrevent? Varför hade han överhuvudtaget ett sådant ex? Svaret kära vänner är att han hade flera, Marc var grundaren till bandet Contrevent och den huvudsakliga skaparen av deras musik.

Marc skapade Contrevent medan han pluggade musik vid Université Laval i Quebec, övriga medlemmar var studiekamrater till honom. Första plattan gavs ut 1985 och den tredje och sista 1993. Det är alltid svårt att definiera musik men Contrevents musik definieras på olika sajter ofta med ord som fusion,jazz och progressive. Marc själv tycker musiken mer lutar åt jazz-fusion än åt progressive.
Youkali var bandets andra platta och musiken är väldigt speciell då bandet hade en ganska ovanlig besättning med cello, gitarr, trummor, vibrafon och bas. Detta ger ett väldigt speciellt sound med en unik känsla. Instrumenten som används kan påminna lite om Gentle Giant men musiken är generellt lite mer lättillgänglig än GG:s skapelser. Dock är musikerna i Contrevent (precis som i GG) väldigt skickliga och virtuoser på sina respektive instrument. Skivan är till största delen instrumental, en kvinnlig sångerska hörs dock på låten Trapezoid.

Plattan har ett relativt tidlöst sound och skulle nog kunna ha varit skapad idag. När jag lyssnar på den får jag för mig att det var väldigt roligt för musikerna att skapa musiken. Även om Marc har skrivit de flesta låtarna lämnas mycket utrymme för de övriga musikerna att breda ut sig. Vi får höra både vibrafon- och cellosolon, förutom Marcs gitarr. Jag vill till och med påstå att gitarren på intet sätt dominerar ljudbilden utan att ansvaret är fint fördelat mellan bandets olika individer.

Någon kanske undrar hur jag kan ha lyssnat på en oöppnad skiva. Svaret är att Marc också hade vänligheten att ge mig en (oöppnad) CD med Youkali. Denna har jag öppnat och matat in i stereon, vinylen får fortsätta vara oöppnad och därmed fortsätta sin existens i Mint condition.

En detalj i detta är att låtordningen på vinylplattan är annorlunda än på CDn. Marc förklarar detta med att någon på skivbolaget trodde, när det var dags att ge ut plattan på CD, att en förändrad låtordning skulle få skivan att sälja bättre. Denne man hade idén att skivan så att säga skulle ”växa” – den skulle börja lugnt för att sakta öka i tempo. Med andra ord skulle de mer tempofyllda låtarna avsluta CDn.

Inledningsvis nämnde jag att en platta kan inneha olika emotionella faktorer, Youkali har många av dessa. Den gavs som gåva av en vän i Quebec och påminner om de speciella åren där. Den är också något av en raritet eftersom den nästan är omöjlig att få tag på. Dessutom är innehållet väldigt bra vilket höjer värdet ytterligare. Sammanfattningsvis en platta jag är mycket glad över att äga. Den kan vara svår att få tag på men om någon lyckas är det bara att säga grattis. Den rekommenderas varmt till alla.

Marc Vallée har en egen hemsida som den intresserade kan besöka:

Avsnittet på hans hemsida om Contrevent:

Jag gjorde en intervju med Marc som publicerades på bloggen UniversumNoll.com:


Tracklist:
Side A

1. Mallorca (7:43)
2. Mémoires de perles (6:59)
3. Youkali (5:03)
4. Café noir (3:11)

Side B
1. Une main qui se pose (3:42)
2. Anti-statique (3:23)
3. Le Bois de la Cambre (3:25)
4. Trapézoïde (7:39)


Line-up / Musicians
Marc Vallée / guitars, synth, piano
François Beausoleil / Vibes, Kat, Perc
Russell Gagnon / cello
Gerard Paradis / bass, contrabass
Charles Paradis / drums1 kommentar:

  1. Kul att läsa om denna speciella platta! Bara att gratulera.

    SvaraRadera