torsdag 18 augusti 2011

Flag Tema Quebec

 

Beau Dommage – ”Beau Dommage” (1974)

beau dommage.jpg

Jag fortsätter mitt tema med musik från Quebec, idag från regionen Quebec snarare än staden. Precis som i mitt förra inlägg har denna skiva ett värde som är betydligt större emotionellt än innehållsmässigt, även om innehållet också är bra.

När jag anlände Quebec sommaren 2009 kände jag ingen i staden, jag hade varken släkt eller vänner. Eftersom mitt liv handlade om att vara hemma med barnen hade jag inte heller några arbetskamrater att lära känna och umgås med, allt jag hade som vuxet sällskap var min fru (och vi vet alla hur spännande det är).

I september började min son skolan och jag hämtade honom på daglig basis vid 15-tiden. Efter ett tag började jag prata med en kvinna som också hämtade sin son dagligen, en pojke som hade börjat leka lite med min son på skolgården efter skolan. Varje dag stannade vi på skolgården säkert en timme och samtalade och än det ena, än det andra. Det var en väldigt vänlig kvinna och ibland kom också hennes sambo och hämtade sonen. Han var lärare och slutade aldrig senare än 13.00 och han arbetade bara fyra dagar i veckan (jo, så är det att vara lärare i Quebec). För att göra en lång historia kort, jag och denne man började umgås och han blev min bäste vän i Quebec. Otaliga är de tillfällen då vi har spelat fotboll eller ishockey med våra söner i parken eller diskuterat olika viktiga frågor. Eftersom han, förutom lärare, också var musiker så var förstås musik ett ämne som ofta kom upp på tal. Han lärde mig mycket om Quebecansk musik.

Efter att de två åren jag och min familj skulle stanna i Quebec hade passerat var det dags att ta farväl av staden och dess människor. Vid detta lag kände jag en ganska stor tillhörighet till staden Quebec och trivdes väl med min situation, så avskedet innebar en del sorgliga känslor. En av de sista dagarna i staden överlämnade min kompis en avskedsgåva i form av två vinylskivor eftersom han visste att det var ett intresse jag hade. Beau Dommage var en av dessa plattor, en klassisk Quebecansk platta man måste ha med sig i bagaget hem, enligt min vän. Han beskriver plattan som musik alla hippies i Quebec lyssnade på. Undrar varför han tyckte jag skulle ha en sådan platta?

beau-dommage2

Beau Dommage är ett gammalt uttryck från Quebec som på engelska motsvaras av absolutely, absolut på svenska, antar jag. Pierre Huet och Michel Rivard startade konstgruppen Quenouille Bleu år 1970, platsen var University of Quebec i Montreal. Därefter anslöt Robert Léger och senare Pierre Bertrand, Réal Desrosiers samt Marie-Michèle Desrosiers vid olika tidpunkter under de första två åren (1975 anslöt Michel Hinton). 1973 ändrades namnet till Beau Dommage. Plattan Beau Dommage var gruppens debutplatta och slog försäljningsrekord, det gav dom dessutom Jeune Chanson priset som delades ut i Cannes. De fick en rad hits med olika låtar från albumet och bandet sålde bättre än något annat kanadensiskt band runt åren av 70-talets mitt, debutalbumet såldes till exempel i 250 000 exemplar. Det kan tilläggas att uppföljaren sålde platinum samma dag det gavs ut vilket var första gången detta hände ett kanadensiskt band.

Bandet turnerade förstås i Kanada men även en hel del i Europa. 1978 upplöstes Beau Dommage då några medlemmar ville satsa på sina solokarriärer men återkom 1984 och gjorde två konserter med ett efterföljande livealbum. 1994 återförenades de ännu en gång och gjorde en ny platta med samma namn som debutplattan. De genomförde därefter en turné i Quebec 1995.

De anses idag vara ett legendariskt band i regionen Quebec.

BD4

Musiken är väldigt Quebecansk, tycker jag, och jag känner igen mycket av det från modernare Quebecanska band. Det är lätt att höra hur band som Beau Dommage eller Harmonium har påverkat musiklivet i Quebec eftersom ekon från dessa band hörs i mycket idag. Den franska sången sätter förstås sin prägel men sedan är ljudbilden ganska typisk, också. En sak som ofta går igen är den nylonsträngade akustiska gitarren som ger en ganska mjuk och snäll ljudbild. Relativt ofta sjungs det i stämmor och oftast klingar i dur. Ja, överlag är låtarna på plattan Beau Dommage ganska snälla och mjuka, det är inga neurotiskt ångestfyllda mardrömmar det bjuds på. Ja, kanske är det hippiemusik, vad vet jag? Jag gillar i alla fall denna platta skarpt - det är sköna låtar, jag får träna min franska och den påminner om två trevliga år i en annan del av världen. För den som är nyfiken på musik från Quebec rekommenderas denna platta varmt.

BD3

Tracklist

Side A

1. Tous Les Palmiers 3:20

2. À Toutes Les Fois 4:17

3. Chinatown 3:05

4. La Complainte Du Phoque En Alaska 5:15

5. Le Picbois 3:25

Side B

1. Harmonie Du Soir À Chateauguay 3:06

2. Le Géant Beaupré 4:02

3. Ginette 2:35

4. Ung Ange Gardien 2:56

5. 23 Décembre 2:14

6. Montréal 4:44

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar