måndag 19 september 2011

Harmonium - "L'Heptade" (1976)

Mitt förrförra inlägg tog upp gruppen Beau Dommage, i detta inlägg nämndes att min vän gav mig två plattor i avskedspresent. L’heptade med Harmonium var den andra av dessa plattor, en klassiker enligt min vän och ett måste att ha i skivsamlingen. Plattan är ett dubbelalbum och många kritiker anser att det är ett mästerverk och det viktigaste albumet någonsin inom den Quebecanska musikindustrin.

Serge Fiori mötte 1972 Michel Normandeau i Montreal och bildade en gitarrduo. Året därefter anslöt basisten Louis Valois och gruppen Harmonium bildades. Detta var tiden då en verklig musikbransch föddes i den franskspråkiga provinsen Quebec och trion fick ett kontrakt med Quality Records. Deras första självbetitlade album släpptes 1974 och blev en stor framgång. Efter en turné i regionen spelade bandet in sin andra platta 1975, Si On Avait Besoin d'une Cinquième Saison (Om man behövde en femte årstid), till detta album utökades bandets medlemmar till sex stycken. Den tredje och sista plattan L'Heptade gavs ut året därefter.


En tid efter utgivningen av L’Heptade beslöt medlemmarna i Harmonium att upplösa bandet och deras sista konsert anses ha genomförts 1978. Bandets karriär blev alltså fem år lång och innehöll tre album (plus ett livealbum). Många anser att de valde att sluta när de stod på topp vilket säkerligen har hjälpt till att bibehålla bandets höga status. Även om antalet skivor kanske i sig inte är så stort anses Harmonium vara ett av de viktigaste Quebecanska banden och deras påverkan på musik- och kulturlivet har varit enormt.


L’heptade består av sju ”huvudlåtar”, de kortare partierna emellan dessa låtar har som främsta syfte att binda ihop plattan till en helhet. Temat för plattan är en dag i en mans liv där han rör sig genom sju olika medvetandetillstånd. Det ges vissa ledtrådar till detta på plattan, t.ex. kan det höras en suck från en man som vaknar och därefter steg över ett trägolv i inledningen. I slutet på plattan kan man höra denne man förbereda sig för att gå till sängs. Jag skall ärligt säga att trots att jag har lyssnat efter dessa detaljer har de gått mig förbi.

Texternas huvudsakliga tema är de inre konflikterna som utspelar sig inom huvudpersonen, ofta tar texterna upp dualiteten i världen – svart och vitt, ljust och mörkt, dag och natt etc. På den andra skivan (sida 3 och 4) ges antydningen att endast kärlek kan för dessa motpoler samman. Sången är förstås på franska eftersom detta språk dominerar i provinsen Quebec.

Denna platta är en av de mest populära någonsin i Quebecs musikhistoria. Dock hade den vid tiden för utgivningen inte så stor påverkan på det lokala musiklivet, främst för att skivan inte innehöll några radiovänliga hits. Speciellt kretsarna inom den progressiva musiken tog emot plattan med öppna armar, även utanför Kanada, och Harmonium blev bl.a. inbjudna att turnera med Supertramp i Europa.

Kostnaden för inspelningen av plattan hamnade på 90 000 dollar vilket var ett nytt rekord för en platta från Quebec. En hel del betalades via ett nytt kontrakt med CBS men musikerna i Harmonium fick också bidra ur egen ficka. Skivan spelades in i en stuga på landet som tillhörde Fioris familj och tydligen skall man kunna höra knakningar från golvet på skivan (även detta har jag missat).


Jag tycker detta utan tvekan är det bästa av Harmoniums tre album. En, enlig mig, positiv skillnad mot de två första albumen är att bandet har trummor med här. Detta saknades på de inledande plattorna vilket gjorde musiken på dessa mer otydlig och flytande. Det är ett gediget album av hög kvalitet och även om det räknas som Harmoniums mest progressiva album tycker jag det är det mest lyssningsvänliga och njutbara. Det är också ett mer varierat album än de tidigare vilket gör det roligare att lyssna på. Detta var en fin avskedspresent från en god vän och jag kan inte göra annat än att rekommendera ett införskaffande av L’Heptade. Och för övrigt ett besök i Quebec, också, en mycket trevlig del av världen.

Tracklist
Side A 1. Prologue (4:20)
2. Comme Un Fou (7:50)
3. Sommeil Sans Rêves (1:25)
4. Chanson Noire (8:12)
I) Le Bien, Le Mal
II) Pour Une Blanche Cérémonie


Side B
5. L'Appel / Le Premier Ciel (11:12)
6. Sur Une Corde Raide / L'Exil (12:54)


Side C
7. Le Corridor (8:10)
8.
Les Premières Lumières / Lumières De Vie (14:11)
I) Lumière De Nuit
II) Eclipse
III) Lumière De Jour
IV) Lumière De Vie


Side D
9. Prélude d'Amour / Comme Un Sage (14:03)
10. Épilogue (2:52)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar