tisdag 19 februari 2013

Lee Hazlewood - "Movin' On" (1977)


Lee Hazlewood är alltid ett säkert kort när det kommer till musik. Mörk, psykedelisk, humoristisk, twistad country är aldrig fel. Och Lee levererar alltid. Eller?

Nja, nätt och jämnt. Movin' On är inte Lees främsta skapelse ut karriären men innehåller tillräckligt med guldkorn för att rättfärdiga en snurr på skivtallriken. Plattan spelades in under Lees sista tid som invånare i Sverige innan han flyttade vidare till bl.a. Tyskland och Spanien. Medverkar på plattan gör Janne Schaffer, han säger så här om Lee (snott från Acerecords hemsida):

“Lee was a good guy,” says Janne Schaffer, one of the guitarists who appeared on the record. “I’d previously played on another session for him [possibly 1976’s “20th Century Lee”] and admired him a lot because of his work with Duane Eddy. He was a very cool guy, very sophisticated. He didn’t speak Swedish so everything was done in English but I don’t recall him saying a lot. He had a special kind of charisma – let’s say an authority – and that’s my abiding memory of working with him.” 


Skivan innehåller, som brukligt, en hel del låtar som varit med på tidigare plattor (närmare bestämt hälften av dom). Av plattans tolv låtar har Lee skrivit två, övriga är covers. Movin' On har den tveksamma kvaliteten att bjuda lyssnaren på många ganska ordinära countrylåtar, utan den där mörka twisten som Lee annars har en förmåga att skapa. Öppningslåten Mother Country Music skulle lika gärna kunna vara sjungen av Kris Kristofersson.


Guldkornen jag nämnde är främst A-sidans knarkiga avslutningslåt Let's Burn Down The Cornfield, skriven av Randy Newman. It's For My Dad är också en fin låt, en sådan låt som i min drömvärld mina egna barn sjunger till min ära efter min död.

There's a man who always stood right by me
Tall and proud and good when times were bad
To much heart, is the only fault that I see
This song's not for you folks
It's for my dad

Nästan smörigt i överkant.

En annan skön låt är Kung Fu You, främst tack vare dess mer humoristiska karaktär. Men den största anledningen för mig att äga Movin' On är inte främst musiken. Det är faktumet att LP:n endast är utgiven i Sverige vilket gör den tämligen unik i Lees skivkatalog, och troligen mer åtråvärd på den internationella marknaden. Personligen hittade jag den i Göteborg men har också sett den skymta förbi i någon skivback här hemma i Uppsala. Det är en platta med en hel del dalar men också ett fåtal toppar. På baksidan står det "Whatever your listening pleasure, you'll find something on this album you like". Och så är det väl, av tolv låtar med Lee Hazlewood skulle det väl vara själva fan om du inte hittade en enda du gillar.


Sammanfattningsvis en knappt godkänd platta, och inte den jag spontant skulle rekommendera när det gäller Lee Hazlewood. Personligen kan jag dock ha överseende med musikens något bristande kvalitet. Den fåfänga glädjen av att äga en Hazlewoodplatta som är  lite av en raritet, internationellt sett, överväger.

Tracklist

Side A
1. Mother Country Music 2:34
2. I've  Got To Be Movin' 3:29
3. The Rising Star 4:06
4. Come On Home To Me 2:35
5. It's For My Dad 3:07
6. Let's Burn Down The Cornfield 2:39

Side B
1. Hello, Saturday Morning 3:16
2. Wait Till Next Year 3:35
3. L.A. Lady 1:59
4. Paris Bells 2:40
5. Kung Fu You 2:30
6. It Was A Very Good Year 4:14



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar