måndag 27 januari 2014

Jimmie Haskell – ”California ’99 (1971)


En del skivor är i ärlighetens namn roligare att äga än att lyssna på. Jimmie Haskells California ’99 är en av dessa. Plattan måste definieras som någon sorts rockopera med ett tämligen udda innehåll. Inspelad i börja på 70-talet så blickar den in i framtiden, till det fjärran 80- och 90-talet. USA har gått i konkurs, människor lever på insekter som i sin tur lever på cannabis (som växer i de centrala delarna av USA, i insekts- och marijuanankorridoren). USA är för övrigt omdöpt till Kalifornien och kärlek är för de lägre klasserna, i det närmaste förbjudet. Det finns förresten inga klockor längre, istället spelas det musik – lågt tempo på morgonen är därefter högre och högre tempo ju längre dagen har gått. Man lyssnar på musiken och vet på så sätt vad klockan är.


Rockoperans huvudperson väljer att inte bli del av militären, istället får han en alternativ uppgift, Situation 19 – Love as your burden. Han skall älska tre personer samtidigt, närmare bestämt Claudia, Jessica Stone och Barbara. Dessutom måste han hitta och bli förälskad i dom i just den ordningen. Han får två år på sig, misslyckas han blir det militären i alla fall.

Ja, ungefär så ser handlingen ut. Tom Gamache har skrivit den. När jag läser på nätet om skivan återkommer ett flertal till att skaparna av plattan måste ha rökt stora mängder gräs. Undrar varför…

Jimmie Haskell har varit en produktiv man som både skrivit och arrangerat mycket musik. Han har också agerat dirigent en hel del under sin karriär. Han har fått en Emmy och ett antal Grammies. Förutom olika artister har Jimmie också varit inblandad i en hel del filmers soundtracks, t.ex. Big och Purpurfärgen.


Men musiken på California ’99 är inget utöver det vanliga, ärligt talat, och inte lika flippad som historien. Skivan utgörs av ungefär lika mycket berättande av historien som musik. Personligen tycker jag berättandet blir trist, i alla fall efter första gången man har hört skivan. En rad gästartister är med – Joe Walsh, Big Wanda and the Wombats, Jimmy Witherspoon m.fl. Vissa låtar är covers medan andra är skrivna av Haskell. En lite udda fågel på plattan är The Night They Drove Old Dixie Down som Jimmy Witherspoon sjunger. Helt OK låt, men lite udda i sammanhanget. Plattan avslutas med en cover på Peter Townshends Underture.

Det bästa med plattan är nog omslaget. Man kan veckla upp det till en affisch, stor som 6 st. skivomslag. En del märkliga foton med tillhörande beskrivningar på ena sidan, och en karta över USA (nej, Kalifornien, förstås) på andra sidan. Sådant är kul.




Som sagt, musiken på plattan kanske inte rättfärdigar ett inköp, men det uppvikbara omslaget tillsammans med det allmänt flippade innehållet gör ändå att den har sin givna plats i samlingen. Hur historien avslutas skall inte avslöjas här, den intresserade får leta upp plattan.


Tracklist

Side A
1. Overture
2. Appopopoulisberg
3. The Night They Drove Old Dixie Down
4. Jessica Stone
5. To Claudia On Thursday

Side B
1. Prelude
2. California Fairy Tale
3. Barbara
4. Underture



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar