torsdag 9 januari 2014

Roxy Music – ”Stranded” (1973)


Roxy Musics tredje platta och den första utan Brian Eno. Det här var en av 2013 års julklappar efter att min mor besökt stans skivbörsar och fyndat. Det måste ju vara en roligare julklappsjakt än den vanliga på Dressman, Team Sportia eller den lokala outletbutiken. Julklappar som denna tar jag gärna emot fler av.

Trots Roxy Musics legendstatus är bandet ett relativt outforskat område för min del, men det känns kul att det fortfarande finns outforskad mark även inom rockens mer välkända trakter. Omslaget pryds av Bryan Ferrys dåvarande flickvän Marylin Cole som också var Playmate of the year 1973. Ferry hade en vana att pryda bandets omslag med sina flickvänner. Även om det är relativt vågat så är det ändå oskyldigare än omslaget på den efterföljande Country Life som min fru inte låter ligga framme när vi får besök hemma.

 
Det finns många som anser att detta är Roxy Musics bästa album, en av dessa är faktiskt Brian Eno. Personligen tycker jag också det är en väldigt bra platta. Den blandar mellan en del fartfyllda nummer, som t.ex. öppningsspåret Street Life, och lugnare stycken som Psalm eller den fina A Song For Europe. Många av spåren måste nästan betecknas som episka, med sina olika vändningar och partier. Episk glam- och konstrock. Den fantastiska Mother Of Pearl är ett exempel på detta som efter en stökig inledning tar en helt annan vändning. Amazona tar också en lite oväntad vändning in i en mer drömsk tillvaro efter några inledande minutrar med ett helt annat sound.

 
Så här skrev musiktidningen Rolling Stone på tiden det begav sig:

Roxy Music has been unable to cross the Atlantic so far, but that should change with this album. Stranded is one of the most exciting and entertaning British LPs of the Seventies.

En kanonplatta utan egentliga svaga spår. Bryan Ferry, den huvudsakliga låtskrivaren, bekräftar sin expertis och fallenhet som kompositör. Kanske är det frånvaron av Brian Eno som gör Stranded saknar lite av den föregående plattan For Your Pleasures mer märkliga och svårtillgängliga stycken. Om det är positivt eller negativt är en smaksak, personligen tycker jag båda skivorna är grymma.
 

 
Tracklist

Side A
1. Street Life 3:27
2. Just Like You 3:34
3. Amazona 4:12
4. Psalm 8:04

Side B
1. Serenade 2:55
2. A Song For Europe 4:44
3. Mother Of Pearl 6:53
4. Sunset 6:00

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar