lördag 18 januari 2020

Kate Bush - "The Whole Story" (1986)

Det här var Kate Bush första samlingsalbum, och består av 11 av hennes tidigare singelsläpp. Gillar man Kate så är det såklart svårt att inte gilla den här skivan. Men även om albumet innehåller singelsläppen, betyder ju inte det att det är de bästa låtarna. Personligen skulle min Best Of skiva med Kate se till viss del annorlunda ut. Den blev i alla fall listetta i England, och blev där det dittills mest sålda av hennes album. Och 2014 när Kate chockade världen med en konsertserie på Hammersmith Apollo, återkom plattan på Englandlistans åttondeplats.

Personligen hade jag redan plattans låtar på hennes tidigare album och/eller singlar, så när jag stötte på skivan i en av skivbörsarna i grannskapet köpte jag den mest utifrån ett kompletteringsmotiv. Ett litet hål som fylldes igen i samlingen. Det man får/fick på plattan som var nytt, var ny sång på klassikern Wuthering Heights eftersom Kate inte var helt nöjd med originalet, samt den nya sången Experiment IV. Kanske var främsta motivet för detta att locka även de som redan hade allt av hennes tidigare utgivning att köpa skivan. Experiment IV släpptes som singel någon vecka innan, för att promota albumet, dock konkurrerade den med Kates Peter Gabriel-duett, Don't Give Up, som släpptes ungefär samtidigt (och blev en mycket större hit).


Har man inte någon av hennes tidiga plattor, eller endast någon enstaka, så är plattan värd att leta upp. Den ger en introduktion och en överblick över hennes skapande 1978-1985. Har man hennes första skivor finns det väl ärligt talat inte så jättestor anledning att införskaffa den. Det skulle väl vara om man är så fanatisk att man bara måste ha Wuthering Heights nya sång och/eller Experiment IV, tveksamt dock om det verkligen motiverar ett köp.


Tracklist

Side A
1. Wuthering Heights 4:57
2. Cloudbusting 5:09
3. The Man with the Child in His Eyes 2:38
4. Breathing 5:28
5. Wow 3:46
6. Hounds of Love 3:02

Side B
1. Running Up That Hill 5:00
2. Army Dreamers 3:13
3. Sat in Your Lap 3:29
4. Experiment IV 4:21
5. The Dreaming 4:14
6. Babooshka 3:29



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar