tisdag 21 september 2010

Talking Heads - “More Songs About Buildings And Food” (1978)

TH

Jag introducerades till Talking Heads via min bror och hans platta “Speaking in Tounges” . Jag tror det var i 14-års åldern jag började utforska TH på egen hand så gissningsvis köpte jag denna platta när jag var runt 15 år.

Jag har skiftat i inställning fram och tillbaka till denna platta under årens lopp. Inledningsvis kanske jag upplevde musiken som lite svår och inte helt lättillgänglig, för en 15-årig Markus var detta en utmaning. Än idag kan jag tycka att musiken ställer vissa krav på lyssnaren och sätter en lite på prov. I andra perioder har jag ansett att denna platta varit ett mästerverk och att ett ytterst fåtal andra plattor nått till samma nivå. Idag lutar jag mer åt den senare uppfattningen om än lite nedtonat.

Min uppfattning om TH är att de har ett nytt sound för varje platta, ändå hör man alltid att det är just TH. Kanske mycket pga David Byrnes lite säregna sångröst. Detta var deras andra skiva och den första (av tre) som var producerad av Brian Eno. Den inleder fartfyllt och relativt lättillgängligt med en av mina tidigare favoriter, Thank You For Sending Me An Angel. Därefter vandrar musiken in på lite snårigare vägar, enligt mig, där det gäller att hänga med men där den fokuserade blir belönad. Nu vet jag att jag överdriver lite, detta är inte en “svår” platta, det mesta ligger dock lite utanför NRJ eller Mix Megapols spellistor (tyvärr). Varje låt är säregen och än idag kan jag se nya sidor hos dom, vilket är kul. Det är inte många plattor som bjuder på överraskningar efter drygt 20 års lyssnande.

Plattans två avslutande låtar är dels en cover (den enda cover Talking Heads har på en platta, mig veterligen), Take Me To The River, och slutligen The Big Country. Båda dessa låtar släpptes som singlar och den förstnämnda hamnade på topplistorna (#26 på Billboard Pop Singles Chart). Den sistnämnda är en lugnare låt än övriga på plattan och tillhörde inledningsvis en av mina favoriter, nu har jag dock hittat andra på denna platta som jag tycker är intressantare. Sammanfattning: Jag har samtliga Talking Heads plattor och denna tycker jag är den mest svårtillgängliga men samtidigt en av dom bästa och mest intressanta. Jag kan inte göra annat än att rekommendera den.

Angående namnet på plattan citerar jag:

When we were making this album I remembered this stupid discussion we had about titles for the last album," Tina smirked. "At that time I said, 'What are we gonna call an album that's just about buildings and food?' And Chris said, 'You call it more songs about buildings and food.”

Slutligen kan nämnas att musiktidningen Rolling Stone år 2003 hade in lista över de 500 bästa skivorna någonsin gjorda. Då kom More Songs About Buildings And Food på 382:a plats vilket intygar att plattan faktiskt håller (om man nu anser att sådana här listor betyder något).

 

Tracklist

Side A

 1. "Thank You for Sending Me an Angel" – 2:11
 2. "With Our Love" – 3:30
 3. "The Good Thing" – 3:03
 4. "Warning Sign" – 3:55
 5. "The Girls Want to Be With the Girls" – 2:37
 6. "Found a Job" – 5:00
Side B
 1. "Artists Only" (Byrne, Wayne Zieve) – 3:34
 2. "I'm Not in Love" – 4:33
 3. "Stay Hungry" (Byrne, Chris Frantz) – 2:39
 4. "Take Me to the River" (Al Green, Teenie Hodges) – 5:00
 5. "The Big Country" – 5:30

 

 

1 kommentar:

 1. Snajsigt att kunna lyssna direkt!
  Fast jag gillade inte låtarna, men det skiter en raggare i (talesätt i mitt matlag)!

  SvaraRadera