måndag 10 oktober 2011

Rare Earth – ”Ma” (1973)


Rare Earth bildades i början av 60-talet, inledningsvis under namnet The Sunliners. Under de följande åren kom och gick ett antal medlemmar och 1968 spelade de in sin första platta. Året därefter signade bandet ett kontrakt med Motown under sitt nya namn Rare Earth och blev då ett av detta bolags första helvita band. Bandet skulle tillhöra ett av Motowns underbolag vilket inte hade hunnit få något namn, fokus för detta underbolag skulle vara just helvita band. De ansvariga på Motown frågade bandet om de hade något namnförslag och de svarade skämtsamt att det kunde heta Rare Earth. Till bandets förvåning tyckte Motown det var en bra idé och bolaget Rare Earth var fött.


Bandet Rare Earth hade en del hitar under sina första år men listplaceringarna blev efter en tid allt lägre. Motown beslutade då att ta en lite starkare konstnärlig kontroll över bandets produktion och kallade in den legendariska sångskrivaren/producenten Norman Whitfield till deras sjätte platta hos Motown – Ma. Norman skrev och producerade samtliga låtar, på ett par av dom finns också Barrett Strong med som låtskrivare.

Jag hittade denna platta tidigare i år i en av Quebecs affärer för begagnade vinylplattor. Det som främst gjorde mig nyfiken på gruppen var att jag i min skivsamling har en platta med Sunday Funnies (se tidigare inlägg) som var utgiven på Rare Earth. Eftersom jag gillar den skivan så tänkte jag att chansen var stor att ett annat band på detta bolag också skulle vara bra, speciellt bandet som gav bolaget dess namn! Dessutom gillade jag omslaget som nästan kan kallas minimalistiskt. Eftersom jag inte hade någon vinylspelare i Quebec har denna platta fått vänta ganska länge på att bli spelad av mig, men den som väntar på något gott… Eller?


Hela första sidan utgörs av låten Ma och klockar in på drygt 17 minuter. Detta är plattans höjdpunkt, enligt mig. Låten hade tidigare sjungits av Temptations och Undisputed Truth. En hypnotisk groove tar lyssnaren på en funkig soulresa på temat ”mamma”. Grooven är stadig och förändras inte under de 17 minuterarna, men det händer alltid saker i låten som gör den intressant. En kom gång jag på mig själv att få tydliga Hawkwind-vibbar av ett ovanligt spacepsykedeliskt parti i låten. Bara en sådan sak! Trummisen Peter Hoorelbeke är huvudsångaren i bandet och har en klassiskt rivig soul/funkröst med tryck i.

B-sidan är också bra och bjuder på mer funkig soul/rock. Skivan avslutas med mjukporrlåten Come With Me där en kvinnas röst hörs stöna på ett sätt som inte kan tolkas annat än väldigt sexuellt. Här ligger nog både Donna Summer (Love To Love You) och Jane Birkin/Serge Gainsbourg (Je t’aime…moi non plus) i lä.

Plattan Ma anses av många vara bandet Rare Earths bästa platta. Bandet har fortsatt att existera under årens lopp med (som brukligt) ett stort antal byten av medlemmar. De turnerar fortfarande och släppte en platta så sent som 2008.


Favoritspår
Ma

Tracklist
Side A
1. Ma 17:21

Side B
1. Big John Is My Name 4:06
2. Smiling Faces Sometimes 6:20
3. Hum Along And Dance 5:15
4. Come With Me 4:30


2 kommentarer:

  1. En kanonplatta!
    Detta underskattade band gjorde flera bra album i början av 70-talet. Ma är en av de bästa Rare Earth nånsin gjorde.

    SvaraRadera
  2. Och kul att vara bandet som gav bolaget Rare Earth dess namn!

    SvaraRadera