torsdag 26 januari 2012

Lee Hazlewood - "Trouble Is A Lonesome Town" (1963)


Lee Hazlewood är en skön snubbe som i perioder har varit en av mina absoluta favoritartister. Jag är inget större fan av Country & Western men Lees version av denna musik är njutningsbar, den har ofta kallats Cowboy psychedelia eller psykedelisk country, en beskrivning som ofta passar ganska bra på det han skapade. I hans musik finns dessutom ofta en ganska skön och mörk humor som gör lyssningen ännu roligare, och han går aldrig över gränsen så det blir töntigt.

Mest känd för omvärlden är troligen Lee för klassikern These Boots Are Made For Walking som han skrev och producerade åt Nancy Sinatra. De två gjorde för övrigt en hel del skön musik tillsammans och älskaren av psykedelisk musik känner troligen till storverket Some Velvet Morning, en av de bästa låtarna som skapades under 60-talet.

Trouble Is A Lonesome Town var Lees första soloalbum. Han hade redan under 50-talet producerat och skrivit en hel del musik och andra, bl.a. arbetade han en del med Duane Eddy. Musiken på Trouble... är relativt sparsmakad. Förutom sin djupa barytonröst bjuder Lee sällan lyssnaren på mer än ett par akustiska gitarrer och en bas. Här och där tittar ett munspel fram. Varje låt inleds med att Lee berättar en historia om någon karaktär i staden Trouble, en imaginär stad löst baserad på hans egen födelsestad. Hans berättande akompanjeras stillsamt av en gitarrs bluesackord. Därefter kommer sången igång i vilken vi får en fördjupad beskrivning av händelser kring den beskrivna personen.

Redan i öppningslåten Long Black Train bjuds lyssnaren på Lees (enligt mig) roliga humor i hans beskrivning av dramatiken kring hans vilda vän Jim:

And so I cut my friend
Twelve men convicted him
Ninety nine years is what he got
I'll bet it seems like a hundred to Jim

Så fortsätter plattan med Lees berättande och efterföljande lite vridna countrylåtar. Det är en bra platta och en imponerande solodebut. Men senare under 60-talet och 70-talet tycker jag Lee skapade ännu intressantare musik då det lite psykedeliskt vridna fick influera allt mer. Speciellt är en hel del av det han gjorde med Nancy Sinatra njutningsbart. Trouble... är på det stora hela en relativt "normal" platta där Lee ändå visar vad som väntar. Andra höjdpunkter från plattan är We All Make The Flowers Grow och Look At That Woman, den sistnämnda återigen med en text som får mig att le.

Look at that woman standin' there
Look at that woman ain't she fair
Look at that woman seems so fine
Lord I wish that woman was anybody else but mine
Anybody else but mine

She can't cook and she can't love
and she ain't worth a dime
And Lord I wish that woman was anybody else but mine

Det är väl humor på hög nivå?

Lee bodde en längre tid på 70-talet i Sverige där han bl.a. arbetade tillsammans med Torbjörn Axelman. En låt från hans tid i Sverige är klassikern Walking Down Valhallavägen.
Exemplaret av Trouble... i min ägo har det svenska omslaget och är en återutgivning från 1971.

Sammanfattningsvis rekommenderar jag denna platta, det är en god början på att lära känna Lee. Sedan rekommenderar jag läsaren att utforska Lee Hazlewoods övriga skapelser, om så inte redan gjorts. Det finns en hel del kul att upptäcka, ofta musik med någon sorts mörk twist.

Tracklist

Side A
1. Long Black Train 2:23
2. Ugly Brown 3:24
3. Son Of A Gun 2:53
4. We All Make The Flowers Grow 1:50
5. Run Boy Run 2:19

Side B
1. Six Feet Of Chain 1:40
2. The Railroad 1:38
3. Look At That Woman 2:33
4. Peculiar Guy 2:17
5. Trouble Is A Lonesome Town 3:46




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar