måndag 12 mars 2012

Sufjan Stevens - "Illinoise" (2005)
eller "Sufjan Stevens Invites You To: Come On Feel the Illinoise"


Jag har noterat att det varit en tydlig övervikt av plattor från 60- och 70-talet den senaste tiden, därav ett behov att bevisa för omvärlden att det också finns lite nyare vinylplattor i samlingen, även om de inte är många till antalet. En platta från 2005 måste anses som rykande färsk när det handlar om mina skivbackar.

Sufjan Stevens gick mig helt förbi den tiden då han släppte denna platta, istället upptäckte jag honom förra året i Quebec då min granne Marc spelade denna platta för mig. Fantastiskt bra tänkte jag spontant om musiken, och kände mig glad över upptäckten av en ny obskyr artist som bekräftade bilden av mig själv som en man med spetskompetens inom den musikaliska världen. Nu har jag slutligen förstått att Sufjan inte alls är speciellt obskyr, snarare tvärtom, och att det snarare är jag som har ytterst dålig koll på "modern" musik (eller dunka-dunka som jag brukar kalla den).

För detta är en riktigt bra platta. Jag har ingen aning om hur musiken skall definieras, allmusic.com definierar den som övergripande Rock/Pop och mer detaljerat som Alternative/Indie Rock, Indie Pop, Progressive Folk, Americana samt Indie Rock. Säga vad man vill om utmejslandet av genrer, men en genre jag aldrig har förstått är Indie. Hur vet man att en låt är Indie? Självklart kan jag räkna upp en massa indieband, men jag vet ändå inte riktigt vad som är indiebandens särart. Att de skulle vara independent (oberoende) stämmer ju inte. Och Alternative? Vad är det för genre? Allt som inte platsar någon annanstans? Skall jag skapa en definition angående musiken på Illinoise får det bli Kvalitet.

Nåväl, Illinoise var Sufjans femte studioalbum och den andra i raden plattor på temat amerikanska stater. Han hävdade ett tag att han skulle göra 50 plattor, en om varje amerikansk stat men i efterhand har han erkänt att detta var ett skämt och främst en marknadsföringsgimmick. Sufjan har varit väldigt ambitiös i skapandet av låtarna och gjort en hel del research gällande Illinoise genom att gått igenom massa arkiv, besökt platser, intervjuat människor, besökt forum på Internet och uppmanat folk att komma med personliga historier etc. Resultatet är en mängd låtar om olika personer och händelser ur Illinoise historia. (Och jag vet att man stavar staten Illinois utan ett "e" på slutet, men plattans stavning får vara ledstjärna idag).


Sufjan är en multiinstrumentalist och har spelat in och producerat det mesta av plattan helt själv, även om en hel del medmusiker är namngivna på omslaget. Under ett antal månader var han i det närmaste isolerad från omvärlden och satt själv i någon studio i New York och arbetade. Det är en low-fi produktion, för att hålla kostnaderna nere använde Sufjan relativt simpel utrustning, personligen tycker jag inte att detta hörs på resultatet (även om jag förstår att det kanske är meningen att man skall göra det).

Jag har egentligen bara gott att säga om låtarna - de är välskrivna, vackra, sköna och roliga att lyssna på. De innehåller ofta små detaljer som gör det spännande att ta sig en an en låt, inte en enda gång kom jag på mig själv att vara uttråkad när jag lyssnat på plattan. Något som jag också uppskattade var omslaget. Plattan är en dubbel-LP på vinyl med ett riktigt kul omslag designat av Divya Srinivasan. Jag misstänker att eftersom vinylplattor släpps i relativt små upplagor idag (om de överhuvudtaget släpps på vinyl) så lägger man ner ännu mer tid på omslagen. Omslagen blir så att säga ganska exklusiva idag jämfört med tidigare årtionden då de skapades i oerhörda mängder och var mer av en vardagstingest. Jag tror vissa artister vill belöna de människor som köper en vinyl istället för CDn eller datafilen idag med ett riktigt schysst omslag. Bemödar man sig med att ge ut en platta på vinyl idag, ser man till att den har ett schysst omslag, helt enkelt.
Detta är en platta som jag med gott samvete kan rekommendera, det är musik av hög kvalitet och jag tror den passar de flesta trots att Alternative eventuellt kan användas för att beskriva den. Om inte annat kan man kul med att läsa sångtitlarna. Generellt fick den fantastiska recensioner när den släpptes och hamnade snabbt i toppen på listor över årets bästa eller till och med årtiondets bästa platta.
Slutligen kan nämnas att anledningen till att Illinoise fått ett "e" på slutet är att det anspelar på att folk ofta felaktigt uttalar statens namn som ill-i-noyz när man egentligen ska säga ill-i-noy. Det är också en anspelning på Slades gamla slagdänga Cum On Feel the Noize.

Tracklist

Side A
1Concerning The UFO Sighting Near Highland, Illinois 2:08
2
The Black Hawk War, Or, How To Demolish An Entire Civilization And Still Feel Good About Yourself In The Morning, Or, We Apologize For The Inconvenience But You're Going To Have To Leave Now, Or, "I Have Fought The Big Knives And Will Continue To Fight Them Until They Are Off Our Lands!" 2:14
3
Come On! Feel The Illinoise! Part I: The World's Columbian Exposition Part II: Carl Sandburg Visits Me In A Dream 6:45
4John Wayne Gacy, Jr. 3:19
5Jacksonville 5:24
6A Short Reprise For Mary Todd, Who Went Insane, But For Very Good Reasons 0:47


Side B
1.Decatur, Or, Round Of Applause For Your Stepmother! 3:03
2One Last "Whoo-Hoo!" For The Pullman 0:06
3Chicago 6:04
4Casimir Pulaski Day 5:53
5
To The Workers Of The Rock River Valley Region, I Have An Idea Concerning Your Predicament 1:40


Side C
1The Man Of Metropolis Steals Our Hearts 6:17
2Prairie Fire That Wanders About 2:11
3
A Conjunction Of Drones Simulating The Way In Which Sufjan Stevens Has An Existential Crisis In The Great Godfrey Maze 0:19
4The Predatory Wasp Of The Palisades Is Out To Get Us! 5:23
5
They Are Night Zombies!! They Are Neighbors!! They Have Come Back From The Dead!! Ahhhh! 5:09
6
Let's Hear That String Part Again, Because I Don't Think They Heard It All The Way Out In Bushnell 0:40
7In This Temple As In The Hearts Of Man For Whom He Saved The Earth 0:35


Side D
1The Seer's Tower 3:53
2
The Tallest Man, The Broadest Shoulders Part 1: The Great Frontier Part II: Come To Me Only With Playthings Now 7:02
3
Riffs And Variations On A Single Note For Jelly Roll, Earl Hines, Louis Armstrong, Baby Dodds, And The King Of Swing, To Name A Few 0:46
4
Out Of Egypt, Into The Great Laugh Of Mankind, And I Shake The Dirt From My Sandals As I Run 4:21
5The Ava Lanche 3:14
2 kommentarer:

  1. Ha! Det var längesedan jag läste så många inlägg på en musikblogg utan att ha koll på varken låtar, skivor eller artister. Härligt! Fått många tips under den halvtimme jag spenderat på bloggen.

    Den här plattan (och andra med Sufjan) har jag hört nån gång. Minns det som något bra som jag glömt bort. Tack för påminnelsen!

    SvaraRadera
  2. Kul att bloggen varit till glädje!

    SvaraRadera