Jag skall avvika från den vanliga 33-varvarvägen idag och träda in i 45-varvarnas värld och de så kallade maxisinglarna. Min samling innehåller inte så många av dessa urtida fenomen, närmare bestämt fyra stycken. För er som inte minns, en maxisingel var en platta i normalstorlek (ca 30 cm) men som snurrade på 45 varv och hade 1-2 låtar per sida. Genom att spåren inte låg lika tätt blev det större dynamik i ljudet och det var när DJ-kulturen fick fart som dessa plattor fyllde ett behov.
Kate Bush - "Experiment IV" (1986)
För att göra reklam för Kates Greatest hit album The Whole Story gavs denna singel ut, både som "vanlig" singel och som maxisingel. A-sidan utgörs av titellåten som inte finns med på någon av Kates studioalbum. Jag tycker den är ganska trist och relativt intetsägande, om man får säga så om Kate och hennes musik. Texten handlar om en hemlig militär plan på att skapa ett vapen som med ljud tar livet av folk.
Vänder man på sidan öppnar den med klassikern och genombrottslåten Wuthering Heights från 1978, dock med ny sång. Det är ju en skön låt med en svepande refräng. Aldrig fel. Det hela avslutas med singelns höjdpunkt, jullåten December Will Be Magic Again som spelades in 1979 men som gavs ut som singel innan julen 1980. Den finns inte heller med på någon av Kates studioalbum men är en av undertecknads favoriter med Kate, och utan tvekan en toppfavorit när det kommer till jullåtar. Ett av fåtal bevis för att en jullåt kan vara riktigt bra.
Side A
1. Experiment IV 6:38
Side B
1. Wuthering Heights 4:57
2. December Will Be magic Again 4:50
Kate Bush - "The Big Sky (Meteorological Mix)" (1986)
A-sidan utgörs (förstås) av titellåten som är tagen från Kates album Hounds Of Love, men som titeln antyder är det en ommixad version. Jag har ju blivit van att höra låten i dess orginalform och har därför lite svårt att ta mig till denna version. Dock helt OK, en låt som upppmanar till dans, speciellt i denna metereologmix.
B-sidan öppnar med Not This Time, en låt som inte återfinns på någon av hennes studioalbum och en låt som jag inte gillar speciellt. Ovanligt mainstream och 80-tal för att vara Kate, och sticker inte ut på något sätt. Singeln avslutas med ännu en låt från Hounds Of Love; The Morning Fog.
Side A
1. The Big Sky (Meteorological Mix) 7:49
Side B
1. Not This Time 3:40
2. The Morning Fog 2:33
Kate Bush - "Running Up That Hill" (1985)
Detta var den första singel som släpptes från Hounds Of Love och Kates näst mest framgångsrika singel någonsin. Den gick in som nia på listorna i England och fick en tredjeposition som bäst. Det är en bra låt och många anser att det är en av Kates allra bästa. Från början hade den namnet A Deal With God men EMI blev oroliga, hur skulle folk reagera på ordet "God" i en låttitel? Läskigt. Kate ändrade därför namnet, men på LP:n fick originalnamnet vara med i parantes. Denna singelversion av låten är en extended version, men följer LP:s version ganska nära.
B-sidan öppnar med en väldigt vacker skapelse, Under The Ivy. En låt som inte återfinns på något studioalbum och en omedelbar favorit när jag hörde den. Kates röst, piano och lite kör. Jag antar att låten bör definieras som en ballad, den varianten som nästan framkallar tårar. Sist av allt kommer Running Up That Hill tillbaka i en instrumental variant.
Side A
1. Running Up That Hill (Extended Version) 5:47
Side B
1. Under The Ivy 2:06
2. Running Up That Hill (Instrumental) 5:00
Ganges Orchestra - "The Dream" / Ganga - "Meditasian" (1983)
Efter mina Kate Bush maxisinglar kommer vi till samlingens mer udda fågel. Udda på så sätt att bandet/artisten är lite mer obskyr, dessutom att det inte är en renodlad maxisingel. Ena sidan snurrar på 45 varv medan den andra snurrar på 33. Bolaget är det engelska Indipop vilket inte refererar till independant utan att det är dansmusik med asiatiska/indiska influenser. På den fartfyllda A-sidan, The Dream, spelas tabla, african log drum, indian bells, morcing, conga, saxofon, shenai, sitar, bas, slidegitarr m.m. Sången utgörs till stor del av traditionell hindisk sång. Och allt skapat för att dansas till på 80-talets klubbar i England. Och man kan inte säga annat än att det är dansvänligt! Full fart!
Vissa personer inblandade i denna platta spelade året innan i Monsoon som tydligen var ett framgångsrikt band i genren, om man får tro det informations/marknadsföringsblad som följer med skivan. Sheila Chandra och Steve Coe är två av namnen. Steve Coe drev Indipop och Sheila Chandra har gett ut en hel del soloplattor på Indipop men även på eget bolag åren efter denna platta.
B-sidan är en betydligt längre låt av det mer meditativa slaget, endast en sitar (tror jag) hörs, vars ljud går i en loop. Avslappnande och skönt.
De första 5000 exemplaren är handmålade med unika motiv och numrerade, jag är stolt ägare till nummer 858. Det är väl ett regnmoln och... ja... något annat. Hav och ett periskop? Ytterligare en rolig detalj är att det följde med en rökelsesticka i skivan, min är fortfarande intakt. Dock var det många rökelsestickor which managed to warp several boxes of export vinyl copies in the process! But at least the warped vinyl smelt good... Sheilas egna ord från skivinformationen på discogs.com.
Jag hittade plattan på en skivmässa på 90-talet och betalade vad jag då tyckte var en relativt stor summa för plattan (=över 100 kr).
Side A
1. The Dream 7:17
Side B
1. Meditasian 24:39
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar