onsdag 28 september 2016

Dr. John - "Gris-Gris" (1968)


Dr John, aka the Night Tripper. Eller Mac Rebennack som han egentligen heter. Gris-Gris var hans debutalbum, en kokande kittel av psykedelisk voodoblues, musik som väcker de slumrande träskandarna till liv och lockar de levande döda ur sina gömmor.

Dr John höll till i New Orleans och var en anlitad studiomusiker och producent. Trubbel med droger och polisen (han hade varit knarkförsäljare, haft ett bordell samt tillbringat några år i fängelse) fick honom att fly fältet till Los Angeles. Där anslöt han till ett gäng andra musiker i exil från New Orleans, och lyckades hanka sig fram på tillfälliga gig.

Inför inspelningen av Gris-Gris var det tänkt att en annan New Orleanssångare skulle träda in i rollen som Dr John, men i slutändan var det Mac Rebennack som själv fick lov att axla ansvaret, och faktum är att han blev kvar i karaktären ända till dags datum. Inspiration till karaktären var Dr John Montaine, en afrikansk häxdoktor Mac kände en spirituell närhet till. Och vi kanske ska tacka Sonny & Cher för Gris-Gris, då det var överbliven studiotid från dom som Dr John kunde använda för sin inspelning.



Musiken då? Gris-Gris är ingen skiva man spelar en vacker sommardag, när solen skiner, fåglarna kvittrar och glada barn leker ute i frihet. Men när mörkret infunnit sig, luftfuktigheten närmar sig 90%, åskan mullrar någonstans i närheten och allt, inklusive en själv, känns allmänt svettigt, då passar Gris-Gris bra. Det är psykedelisk blues med en voodokryddning som i alla fall jag uppskattar. Dr Johns rassliga röst komplimenteras av kvinnliga körer som bidrar till mystiken. Jag befinner mig plötsligt i djupaste södern, där ingen hör dig skrika.

När plattan släpptes togs den emot ganska svalt. Men allt som åren har passerat har plattan stigit i aktning och hyllas nu av många som ett mästerverk. Besvärjelserna har fungerat. På mig också, för jag gillar skivan. Ännu ett av mina naiva projekt att hitta en begagnad skiva av tidigare årgång. Omöjligt. Det fick bli en reissue från Amazon. Men den låter ju minst lika bra. Skivan spelas på egen risk. Vem vet vad som kommer att knacka på dörren.


Tracklist

Side A
1. Gris-Gris Gumbo Ya Ya 5:36
2. Danse Kalinda Ba Doom 3:39
3. Mama Roux 2:59
4. Dans Fambeaux 4:56

Side B
1. Croker Courtbullion 6:00
2. Jump Sturdy 2:20
3. I Walk on Guilded Splinters 7:37





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar