måndag 25 september 2017

Alt J - "Relaxer" (2017)


Tredje albumet från ett av mina favoritband, när det handlar om nutida grupper. Inspelat i London med Charlie Andrew som producent, som också producerade deras två första plattor. Det är en riktigt skön skiva, en av få plattor där varje låt är kvalitativ och värd att spendera tid på. Ingen utfyllnad. OK, Adeline på B-sidan finner jag lite trist, men i övrigt så har varje låt sin unika karaktär och skönhet.

Bandet bjuder på en ganska varierad musikalisk resa. En del är tämligen suggestivt, lugnt och lite mörkt, men ibland far de ut på en mer fartfylld väg, som t.ex. låten Hit Me Like That Snare, som beskriver ganska brutala scener på ett Love Hotel. En intressant version av House Of The Rising Sun med några nya verser, skapade av bandet, är ett lite udda inslag men funkar bra. Avslutningsnumret/hymnen Pleader är en fantastisk låt, med ett mäktigt arrangemang som får en att associera till kyrkliga körers beskrivningar av paradiset och frälsning. En fin avslutning på plattan.


Skivan marknadsfördes bland annat genom ett dataspel som skapades speciellt för plattan av Osamu Sato, baserat på hans spel LSD från 1998 för Playstation. Alla bilder osv. på skivan och i marknadsföringen, var tagna från spelet. Det gjordes tillgängligt att spelas på bandets hemsida, jag har dock inte provat.

Så jag kan absolut rekommendera den här skivan. Alt J är ett band som skapar musik som inte är helt enkel, mycket av det de gjort behöver man höra några gånger för att lära känna. Ibland jämför jag dom med 70-talets progressiva grupper, även om Alt J är mer lättillgängliga, men de skapar en musik som ofta kan vara något av en utmaning för lyssnaren, som kräver visst fokus. Trots det har de lyckats bra med sin karriär, och får väl anses vara ett tämligen stort band. Sådan ger hopp om dagens musikvärld och lyssnare.


Tracklist

Side A
1. 3WW
2. In Cold Blood
3. House Of The Rising Sun
4. Hit Me Like That Snare

Side B
1. Deadcrush
2. Adeline
3. Last Year
4. PleaderInga kommentarer:

Skicka en kommentar