fredag 29 september 2017

Talking Heads - "The Name Of This Band Is Talking Heads" (1982)


Dagens tema är en liveplatta med Talking Heads, dubbel som ofta är med liveplattor, utgiven innan deras mer kända liveplatta Stop Making Sense (ej dubbel). Mindre känd men lika bra.

Jag har läst att det vid tiden för utgivningen ryktades om att bandet kanske skulle ta en paus på obestämd tid, eller till och med lägga ned helt och hållet, så skivbolaget (Sire) blev oroliga och skyndade sig att ge ut skivan medan bandet fortfarande existerade. Nu fortsatte ju bandet ett antal år till, visade det sig, så oron var obefogad.

Första plattan har låtar inspelade 1977 och 1979, och den andra är inspelad under Remain In Light turnén 1980 och 1981. På första plattan hörs bandet uppträda som en kvartett i sin originaluppsättning. Låtarna här är främst från de två första plattorna 77 och More Songs About Buildings And Food. Dessutom smyger sig Air och Memories (Can't Wait) från plattan Fear Of Music in också. Som grädde på moset spelar de också den tidigare outgivna låten A Clean Break och den endast på singel utgivna Buildings On Fire.


Andra plattan innehåller mestadels låtar från Fear Of Music och Remain In Light. På dessa konserter har bandet tagit hjälp av en mängd medmusiker för att kunna framföra de mer komplexa låtarna från Remain In Light, och de är ungefär tio personer på scenen. På gitarr hörs t.ex. Andrew Belew, mest känd från King Crimson, i flera av låtarna. Han har ju en säregen spelstil som sätter en viss prägel på soundet.

Med andra ord är det låtar från bandets fyra första skivor som framförs, plus de två ytterligare nämnda. Man kan verkligen höra bandets framväxt, på den första skivan är det mindre arenor, det låter nästan som om de är i mitt vardagsrum och spelar, och publiken färre till antalet. På den andra skivan hörs tydligt att det är en större publik och bandet har vuxit till ett tiomannaband på scen, distansen känns större.


Personligen gillar jag den första plattan bättre. I bandets originaluppsättning är soundet tightare, tydligare och renare. Låtarna är enklare att lyssna på och ta till sig. I och med att så många deltar i framförandet på den andra plattan är ljudbilden stökigare och otydligare. Dessutom är Remain In Light en väldigt producerad platta med ett sound som är svårt att återskapa utanför studion, det gör att dessa låtar blir mer annorlunda än de på första plattan, jämfört med originalen. Låtarna känns lite oslipade och råa, de är betydligt tyngre än på studioplattan, det här gäller även låtarna från Fear Of Music. Men det är en smaksak, och många föredrar säkert den andra plattan och det tyngre soundet. Nu inte sagt att jag tycker illa om den andra plattan, inte alls, men jag gillar studioplattan Remain In Light ännu mer.

Gillar man Talking Heads och inte har den här plattan tycker jag man bör införskaffa den. Det är kul att höra bandet live, och liveversionerna ger verkligen låtarna något nytt. Dessutom får man låtarna A Clean Break och Buildings On Fire som inte finns med på någon LP med bandet, och dessa två låtar har under årens lopp vuxit till att bli två favoriter för mig. Under tonåren lyssnade jag inte så jättemycket på den här skivan, jag gillade den men föredrog oftast låtarna i originalversion. Men ju äldre jag blivit, desto mer tilltalas jag av den. Och den avslutande Take Me To The River är ju ett riktigt skönt slut på en skiva.


Tracklist

Side A
1. New Feeling
2. A Clean Break
3. Don't Worry About The Government
4. Pulled Up
5. Psycho Killer

Side B
1. Artists Only
2. Stay Hungry
3. Air
4. Buildings On Fire
5. Memories (Can't Wait)

Side C
1. I Zimbra
2. Drugs
3. Houses In Motion
4. Life During Wartime

Side D
1. The Great Curve
2. Crosseyed And Painless
3. Take Me To The River



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar