lördag 15 februari 2020

Lee Hazlewood's Woodchucks - "Cruisin' For Surf Bunnies" (1964/2018)

Bolaget Light In The Attic har bland annat sysslat med en rad fina återutgivningar av vissa av Lee Hazlewoods plattor. När de grävde runt i LHI:s arkiv (Lee Hazlewood Industries, ett skivbolag han startade och skötte några glada år på 60- och 70-talet) så stötte de på en tape som bar namnet Woodchucks. Det framgick ganska snart att det var en pseudonym för Lee himself och hans legendariska studioband The Wrecking Crew. Musiken var inspelad 1964, och var instrumental surfmusik. Troligen användes överbliven studiotid, för man har inte kunnat hitta någon officiell studiobokning för bandet i arkivet. Folk som kände Lee under tiden det begav sig, och som nu har hört musiken för första gången, menar att det är för välgjort för att vara en demo, men saknar de vanliga overdubs som brukar vara med på färdiga plattor. Så lite oklart vad syftet var med plattan. Vissa tror att det bara var ett billigt försök av honom att haka på surfvågen som gällde för tillfället, och göra lite enkla pengar. Vem vet.
Personligen tycker jag det är en fantastisk platta. En leadguitar som kör en ganska simpel melodi, med ett reverb oftast maxat bortom alla gränser, och en rytmsektion som kör på i lika simpel stil. Egentligen musik vilket nykläckt tonårsband som helst skulle kunna lira. Icke desto minde så fastnade jag direkt för det. Det vilar nästan en surrealistisk stämning över låtarna, och ibland gränsar det till det bisarra, och man vill nästan skratta. Säkert finns det mycket bättre surfmusik där ute, och visst är soundet extremt lika plattan igenom, men vetskapen att Lee ligger bakom musiken ger den en extra dimension.

Suzi Jane Hokom hade en tid ett surfband, hon blev sedemera bl.a. producent på LHI, och dessutom Lees flickvän. Som jag förstår det är det hon och hennes bandkollegor som pryder albumets omslag. Alla låtarna är tidigare outgivna i dessa ursprungliga versioner, men två av dom gav Woodchucks ut som singlar, och ett gäng av dom har framförts av andra kända surfband och artister, bl.a. John Paul Jones, innan han hamnade i Zeppelin. En riktigt kul platta, och lika roligt var att den var $10 billigare i min lokala skivaffär än på amazon, och det är ju ovanligt. Vill man läsa mer om LHI:s historia har Light In The Attic också gett ut boxen There's A Dream I've Been Saving, där bl.a. en fin bok ingår, fylld med foton från tiden det begav sig och texter/intervjuer med folk som var med. Kul och fascinerande läsning.

Tracklist

Side A
1. Movin'
2. Baja Pt. 1
3. Bangkok Cock Fight
4. Johnny October
5. The Nomads
6. The Man

Side B
1. Angry Generation
2. Baja Pt. 2
3. Quiet Village
4. Batman
5. Torn Sarong
6. Crickets Of Karachi



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar