onsdag 13 maj 2020

Paul McCartney - "Tug of War" (1982)

Jag har tidigare nämnt att jag alltid varit lite kluven till McCartney, då han ofta tangerat till det lite för snälla, smöriga och trallvänliga enligt min smak. Både i och utanför Beatles. Lägg till att denna platta är skapad på 80-talet, med allt negativt det kan innebära för soundet. Så det var inte med så stora förväntningar jag tog mig an skivan. Men det var en stor positiv överraskning, ett riktigt skönt album.

Det var Pauls tredje soloplatta, och sammanlagt den elfte efter Beatlestiden (de allra flesta plattorna efter Beatles hade varit tillsammans med Wings). På plattan medverkar en del andra kända namn, frun Linda, Ringo trummar på några låtar, Carl Perkins, Eric Stewart, Stevie Wonder m.fl. Och skivan är producerad av ingen mindre är George Martin. Stevie Wonder sjunger duett med Paul på två låtar, What's That Your're Doing? och den stora hiten Ebony And Ivory. Den förstnämnda låten är bättre, faktum är att Ebony och Ivory är en av plattans sämsta låtar, lite synd att just den blev superhiten som får representera hela skivan.


Lennon mördades mitt under inspelningen vilket ledde till att en paus på ett par månader togs, för alla inblandade att återhämta sig. Låten Here Today är skriven om/till Lennon, den avslutar förstasidan och är skivans vemodigaste sång. Tug of War är en skiva utan egentliga svaga spår, och trevligt varierad. Självklart kan Paul konsten att skriva låtar, och här briljerar han. Många upplevde den här skivan lite som en come-back för Paul, eftersom de föregående plattorna tydligen hade varit lite svajiga. Många låtar spelades in under studiosessionerna, och flertal av dom fick inte plats utan dyker istället upp på den efterföljande plattan Pipes of Peace.

Så gillar du trevliga och lättsmälta låtar, utan ångest eller desperation, så är Tug of War troligen ett bra val. Nattsvart ångest och knepiga stycken verkar inte vara Pauls grej. Ibland kanske det kan vara lite tråkigt, men här funkar det.


Tracklist

Side A
1. Tug of War 4:22
2. Take It Away 4:14
3. Somebody Who Cares 3:19
4. What's That You're Doing? 6:19
5. Here Today 2:27

Side B
1. Ballroom Dancing 4:07
2. The Pound Is Sinking 2:54
3. Wanderlust 3:49
4. Get It 2:29
5. Be What You See 0:34
6. Dress Me Up as a Robber 2:41
7. Ebony and Ivory 3:46



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar