torsdag 22 november 2018

United Sons of America - "Greetings From The U.S. of A." (1970)

Historien känns igen, en platta som hittas för en billig penning i en skivbörs, ett omslag som ser ganska fräckt ut, inspelningsår 1970. Och så förstås den lite klichéaktiga uppmaningen på baksidan att This album was made to be played loud. Är väl värt en chansning.

United Sons of America spelade bara in den här plattan, som man i alla fall här i Montreal stöter på regelbundet i secondhandaffärerna. Den brukar kosta runt 15 spänn. Medlemmarna var Gerry Blake, Jerry Ritchey, Steve Woods, Mike Hulstis och Richard Freeman. Deras eventuellt fortsatta musikkarriär är höljd i dunkel, likaså är mer information om bandet svårt att få fram, trots internets nästan oändliga resurser. Lite av ett mysterium alltså.


Det är en helt OK platta, inget utöver det vanliga, men inte heller sämre än mycket annat som hamnat på en vinylsida. Bluesbaserad rock, med lite stänk psykedelia, funk och soul kanske. Ibland får jag lite Steppenwolfvibbar, även om United Sons of America är snällare. Hälften av låtarna är covers, medan bandet står för hälften, Blake är den huvudsakliga låtskrivaren. Han har bl.a. skrivit skivans öppningslåt, Tomorrow Is Today, vilket är en av skivans skönare nummer, i alla fall första hälften (andra hälften är ganska tråkig). Sedan kommer en radda bluesrockiga låtar, sjungna med skrovlig röst, vilket inte är riktigt min grej. Ingen av låtarna höjer sig på något sätt över andra i samma genre. Någonstans slängs en halvsmörig ballad med stråkar in, som inte heller är så jättekul, även om tvärflöjten till viss del räddar låten.

Mer intressant blir det mot slutet på skivan och de två avslutande numren. Children of Mist är en fin ballad, eller i alla fall lugnare låt, som är riktigt skön. Kyrkorgel och saxofon i samma låt kan inte gå fel. Den avslutande Friends är också kul, den är skriven av hela bandet och klockar in på nästan nio minuter, vilket för lyssnaren mot det progressiva landskapet som var under uppbyggnad dessa år. En låt som vindlar lite hit och dit, där de instrumentala partierna är de bästa.

På det hela taget inget måste i skivsamlingen, men inte heller något man behöver skämmas för.


Tracklist

Side A
1 Tomorrow Is Today 5:20
2 Tumble On You/Waitin' On You 5:00
3 We've Only Just Begun 2:15
4 Cultivation 5:24

Side B
1 Forget It, I Got It 2:20
2 Dear World 2:26
3 Children Of Mist 4:08
4 Friends 8:40



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar