tisdag 17 oktober 2017

Roxy Music - "Siren" (1975)


Här har vi i alla fall en Roxy Musicplatta med en av Bryan Ferrys tjejer på framsidan, som sig bör. I alla fall flickvän-to-be. Det är Jerry Hall vi ser som sjöjungfru. Legenden berättar att Ferry erbjöd henne att tvätta bort all blåfärg på kroppen hemma hos honom, efter fotosessionen. Väl hemma så förförde han henne och de blev sedermera ett par. Enligt legenden, alltså. Jerry Hall lämnade Ferry några år senare för Mick Jagger.

Många håller Siren som en av Roxy Musics bästa platta, om inte den bästa. En av anledningarna var förstås låtsnickeriet, det är bra låtar, men också att alla tendenser åt art och avantgardehållet mer eller mindre är utsuddade. Istället är det fartfylld glampop/rock utan experimentella infall eller suggestivt mörka låtar. Det här tycker en lite mindre skara förstås var lite tråkigt, en skara som kanske främst uppskattat just det experimentella blandat med glammig rock. Jag tillhör den senare skaran. Siren är en bra skiva, men jag uppskattar de tidigare albumen mer. De är mer intressanta att lyssna på.

Jerry Hall & Bryan Ferry

Den stora hiten från Siren var Love Is The Drug som kom upp till en 2:a plats på Englandslistan, och som blivit en av bandets mest kända och uppskattade låtar. Den andra hiten var Both Ends Burning som nådde en 25:e plats i England. Siren är en sådan där skiva som får placeringar på listor som 500 bästa skivorna gjorda, Bästa skivorna 1975 osv. Om jag låtar lite negativ så är det förstås för att jag jämför med bandets tidigare skivor, jämför man med mycket annan musik från samma tid, eller andra tidsspann för den delen, är det en ganska bra platta. Att Ferry skriver bra låtar är ju känt sedan tidigare. Alltså, fartfylld glam utan avantgardistiska tendenser, synd tycker jag, bra tycker andra.


Tracklist

Side A
1. Love Is the Drug 4:11
2. End of the Line 5:14
3. Sentimental Fool 6:14
4. Whirlwind 3:38

Side B
1. She Sells 3:39
2. Could It Happen to Me? 3:36
3. Both Ends Burning 5:16
4. Nightingale 4:11
5. Just Another High 6:31



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar