fredag 20 oktober 2017

When The Wind Blows (Soundtrack, 1986)


Ännu ett lite småspretigt soundtrack som införskaffades på grund av en koppling till Pink Floyd, i form av Roger Waters. Även det här en cut-out, men i övrigt ganska olikt förra inläggets musik från Zabriskie Point. Även om Roger Waters närvaro var huvudanledning till inköpet lockade även andra artister som medverkar, David Bowie, Genesis samt Paul Hardcastle (19 hade ju varit en stor hit några år tidigare). Det verkade ju lovande. Övriga.två som bidrar, Squeeze och Hugh Cornwell, var och har förblivit okända för mig.

Roger Waters får hela B-sidan att bre ut sig på, medan övriga har en låt var på första sidan. Det här leder förstås till att A-sidan sticker iväg i tämligen olika håll, medan B-sidan är mer sammanhållen. Rent generellt har jag aldrig varit överförtjust i plattan. På första sidan var det egentligen bara Genesis låt The Brazilian jag tyckte var skön, en instrumental låt med en härligt bombastisk refräng. De flesta brukar annars tycka Bowies bidrag är höjdpunkten, titellåten, men jag har aldrig fastnat för den. Övriga låtar, inklusive Paul Hardcastles, är inget att upphetsas över, faktiskt väldigt trista. Men jag gillar fortfarande The Brazilian.


Waters svit på B-sidan är lite mer intressant. Det är ett ihophållet tema, och påminner ganska mycket om Waters övriga soloalbum i sound och stämningar. Dock inte i samma klass som Amused To Death eller den senaste, Is This The Life We Really Want?. Mer i samma nivå som Radio K.A.O.S., som inte räknas som hans höjdpunkt i karriären. Det har en tendens att bli lite trist i längden, där ganska intetsägande passager då och då bryts av, av något mer intressant, men dessa avbrott är lite för korta. Det här kan troligen förklaras med att det är ett soundtrack som ska komplettera en film, och utan filmen kan en del av musiken upplevas som alltför strukturlös. Det är mer av en atmosfär som skapas. Det här är en skiva som inte spelats så mycket under åren, och den kommer troligen inte få så mycket mer speltid heller. Jag gillar B-sidan bäst, men eftersom Waters övriga soloalbum är mycket bättre, så finns ingen anledning att snurra den här på skivspelaren.

Jag har inte sett filmen, tydligen en engelsk film där huvudfigurerna är tecknade, medan övrigt inte är tecknat. Jag har en amerikansk pressning av skivan, där omslaget är annorlunda än det europeiska, om nu någon har funderat över bilden av skivan..


Tracklist

Side A
1. David Bowie - "When the Wind Blows"  3:35
2. Hugh Cornwell - "Facts And Figures" (Hugh Cornwell) – 4:19
3. Genesis - "The Brazilian" 4:51
4. Squeeze - "What Have They Done?" 3:39
5. Paul Hardcastle - "The Shuffle" 4:16

Side B
Roger Waters And The Bleeding Heart Band
1. "The Russian Missile" – 0:10
2. "Towers of Faith" – 7:00
3. "Hilda's Dream" – 1:36
4. "The American Bomber" – 0:07
5. "The Anderson Shelter" – 1:13
6. "The British Submarine" – 0:14
7. "The Attack" – 2:53
8. "The Fall Out" – 2:04
9. "Hilda's Hair" – 4:20
10. "Folded Flags" – 4:51Inga kommentarer:

Skicka en kommentar