onsdag 4 oktober 2017

Stewart Copeland - "Rumble Fish" (Soundtrack, 1983)


Soundtrack kan ibland vara lite knepiga, det kan vara svårt att koppla bort de bilder och känslor man har från filmen, så ett objektivt lyssnande blir svårt, eller så kan musiken ha en tendens att bli lite för atmosfärisk och formlös utan sitt visuella komplement. Gällande soundtracket till Rumble Fish är det den första fällan jag kan hamna i. Jag har sett filmen så många gånger att jag kan den utantill, så varje låt får svårt att stå för sig själv utan att hjärnan producerar bilder från filmen. Jag får svårt att höra musiken som bara musik.

Det var Coppola som regisserade filmen, dessutom producerade han den tillsammans med några andra. Han började göra filmmusiken själv, någon sorts percussionbaserad musik som skulle symbolisera tidens gång. Han insåg dock att han behövde hjälp och kallade in trummisen från The Police, Stewart Copeland. Och ganska snabbt förstod Coppola att Copeland var honom överlägsen i musikskapande och gav honom fria händer.

Stewart Copeland

Stewart Copeland spelar de flesta instrument själv, och han gör det bra. Alla låtar är instrumentala förutom öppningslåten, Don't Box Me In, där Stan Ridgway sjunger. Det blev tydligen något av en hit och fick en del speltid på radio. Ingen personlig favorit, dock. För att vara ett soundtrack är skivan helt OK. Det är inga atmosfäriska kompositioner, tvärtom är det oftast en tydlig takt och en del fart i musiken, Copeland är ju ändå trummis. Det är ingen risk att man somnar. Dock kan det i längden bli lite enahanda, Copeland tycks ha hittat sitt sound på plattan och håller sig till det. Det är samma instrument (mycket olika sorts slagverk), musiken går ofta i någon sorts baktakt vilket ger den en speciell prägel, och vissa teman kommer igen, som det ofta kan vara på soundtracks.

Jag hittade skivan för en tid sedan i en av de lokala skivbörsarna och kunde inte låta bli att köpa den. Mest som en nostalgisk hälsning till den yngre versionen av mig själv som hade Rumble Fish som sin absoluta favoritfilm och livsinspiration.

Motorcycle Boy, filmens hjälte


Tracklist

Side A
1 Don't Box Me In 4:36
2 Tulsa Tango 3:45
3 Our Mother Is Alive 4:13
4 Party At Someone Else's Place 2:32
5 Biff Gets Stomped By Rusty James 2:22
6 Brothers On Wheels 4:08

Side B
1 West Tulsa Story 4:00
2 Tulsa Rags 1:33
3 Father On The Stairs 3:01
4 Hostile Bridge To Benny's 1:52
5 Your Mother Is Not Crazy 2:48
6 Personal Midget / Cain's Ballroom 5:54
7 Motorboy's Fate 2:06



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar